lördag 23 februari 2008

Fina bebisens kofta...

... skulle ha hetat Sweet baby's jacket i detta inlägg och då i engelsk översättning. Hittade flera fel, så nytt försök kommer senare. Denna är i ljusblå babycashmerino. Jag blir alldeles lycklig av mosstickning i just detta garn.


FINA BEBISENS KOFTA

Storlek 3-6 månader
Garn Babycashmerino, Debbie Bliss, 3 nystan
Stickor 3,25 (eller det som ger rätt masktäthet för just ditt handlag)
Masktäthet 24 maskor/ 10 cmDu behöver också 6 knappar, monteringsnål.

Plaggets färdiga mått
Ärmlängd 16 cm
Vidd runt bröstet 50 cm
Plaggets längd 25 cm

Sticka gärna bakstycket och båda framstyckena samtidigt, det underlättar och man slipper räkna varven så noggrant. Så gör jag även med armarna. Maska av på räta varvet för att få snyggare montering.

Bakstycket
Lägg upp 58 maskor, sticka 15 varv mosstickning. Sticka vidare i slätstickning till stycket mäter 25 cm.Maska av de första 18 maskorna, sticka följande 22 maskor och maska sedan av de resterande 18 maskorna. Sätt de 22 maskorna på stickan på en tråd eller en maskhållare (de ska plockas upp senare och bilda kragen).

Framstycken
Vänster
Lägg upp 38 maskor, sticka 15 varv mosstickning. Sticka vidare i slätstickning, men fortsätt sticka de 20 maskorna mot mitt fram i mosstickning. När stycket mäter 11 cm görs de första knapphålen. De görs med ett omslag och sedan två maskor tillsammans.Det yttersta knapphålet (närmast framkanten) görs 4 maskor in från kanten och det är 12 maskor emellan dem.Sedan görs resterande två knapprader med 4 cm mellanrum. När stycket mäter 21 cm maskas de 20 maskorna i mosstickning av (maska av i mönster!). Fortsätt sedan att sticka de övriga 18 maskorna 4 cm ytterligare (dessa maskor bildar axeln). Maska av.
Höger
Gör som vänster framstycke men uteslut knapphålen (tänk på att stycket ska vara spegelvänt).

Armar
Lägg upp 42 maskor. Sticka 15 varv mosstickning. Sticka slätstickning tills armen mäter 16 cm, maska av.
Spänn ut/blocka delarna.Montera ihop axlarna och sedan armarna på plaggdelarna med maskstygn från rätsidan.Sy ihop sidsömmarna och armsömmarna.
Nu är det dags för kragen.Plocka upp 11 maskor längs från ”hörnet” där mosstickningen ”tar slut” och upp mot axelns inre spets. För över maskorna från tråden på bakstycket och plocka upp 11 maskor längs med andra sidan ner mot ”hörnet” på andra framstycket.Sticka mosstickning till kragen mäter 5 cm. Maska av i mönster.
Fäst alla trådar och sy i knappar.Ta da, du är klar!
Ett tips: om du vill göra koftan lite större, förläng armar och styckena några centimeter och eventuellt kan du lägga till några extra maskor på vidden.

Mönstret är gjort av Stickfrossa och får endast användas för privat bruk.

måndag 18 februari 2008

Fler rondotter klara

Ju fler de blir desto mer börjar jag fundera på vad jag ska ha dem till. En väska, sjal eller poncho? Förslag?

Gör dem när jag är mitt emellan projekt eller när jag behöver en paus i något jag är lite trött på för tillfället. Jag har ju en del rester i baby cashmerino...

Helgen har varit väldigt ledig och 10-årsjubileum borde man fira oftare, speciellt om man får blekrosa rosor med lite limegrönt på kanten av vissa kronblad, kolla in!

fredag 15 februari 2008

Äpplet faller inte långt från trädet...

Barnen har varit hos mormor och morfar idag och njutit av sportlov. Frida packade sin stickväska imorse och för en liten stund sedan kom denna bilden från mormor som visar vad min dotter har gjort idag. Man smittar av sig...
Förövrigt har jag idag haft sista seminariet på min metodkurs, är nöjd och glad! I helgen firar jag dessutom 10-årsjubileum med min käresta, livet är härligt!

måndag 11 februari 2008

Tofflor till Klas, en flykt från studierna?

Helgen har till stora delar ägnats åt att fixa med min nya blogg. Man kan ju hålla på att prova nya färger och former hur länge som helst, för att några timmar senare upptäcka att man inte alls är nöjd.
Sedan får man en kommentar från Lena som ju fattar det mesta och genomskådar flykten från de vetenskapliga studierna...
Inte nog med det så gjorde jag ett par nya tofflor till Klas och en del annat som inte riktigt är klart. Vetenskapliga studier i all ära, men inte fasen kan det tävla mot ullerier!
Mer stickning åt folket och heja min kanonkursare Hanna som håller mitt mod uppe mitt i alla seminarier!

söndag 10 februari 2008

Ny blogg och första tåstrumpan

Ni är alla hjärtligt välkomna till min nya blogg. Efter mycket funderande har jag nu bestämt mig för att flytta hit. Hoppas att ni hänger med mig till nya adressen!
Igår blev min tåstrumpa färdig, bara den första. Ett litet problem inför den andra, förutom second-sock-syndrome som jag alltid drabbas av en liten släng, är att mönstret är eget och jag har som vanligt varit så uppslukad av processen att jag glömt att anteckna, så nu ska en med samma maskantal, samma minskningar göras och då växer slängen med sss betydligt!
Precis när jag skulle göra tån kollade jag in Cillas blogg och blev så inspirerad att jag valde att göra egen plats för stortån.
Stickad med 2:or i Fleece artist (merino färg: moss), ett helt fantastiskt garn från Garnkorgen , se dock upp lite för att färgerna inte säkert stämmer med bilderna!