torsdag 25 september 2008

Ett par till och en lyxig timme

Igår kväll ändrade jag mönstret lite till, inte bara att jag provade med snörning, utan lite annat småfix och nu börjar jag bli riktigt nöjd. En maska hit eller dit gör rätt stor skillnad när det är så små grejer.

Har en timme mellan att barnen är lämnade på skolan och jag själv ska iväg. Ibland kan en endaste timme kännas hur lyxigt som helst!
Ska dricka kaffe och fundera på vad jag ska gå loss på, eller going bananas som en underbar tjej som heter Lovisa alltid kallade det, efter dagarna med förstoringsglas och bebisskor.
En ny sjal/halsduk i mitt nya garn från Heavens Hand eller strumpor i nya lyxgarnerna eller något i egenspunnet....
Härliga val.
Min prickiga bok och penna är laddade!

onsdag 24 september 2008

Tid, dagens barnskor och nytt garn

I flera kommentarer till förra inlägget kommer frågan upp hur jag hinner allt. Det är ganska enkelt. Sett någon vuxentröja eller spetsstickad sjal i tunt garn här den senaste tiden? Nix, här görs snabba och små saker för att hålla mitt humör uppe bland alla andra krav livet ställer. Enkelt va!?

Idag har jag åkt buss och haft med virkningen (ytterligare ett hett knep att få tid till det roligaste). Nu är veckans barnsocksmönster från fotot (se förra inlägget) omgjort till en sandal, ytterligare en modell från samma grund på gång men inte klara.
Bussen åkte jag bland annat för att ta mig till Desiy där det dagen till ära (finns ju alltid något att fira) inhandlades Lornas lace's sockgarn som precis kommit in i butiken! Svårt att välja bland fina färger, men till slut kände jag hur det blev rätt och under tiden pratade jag med Linda och andra trevliga kunder om kommande produkter från Knit pics. Spännande, vem vill inte ha ner till storlek 3 till sitt rundstickskit!?

måndag 22 september 2008

Bonusdag och virkade sockor


Idag har jag varit ledig hela dagen. Sååå underbart! Jag har sytt, stickat, virkat och tränat. Hittade några fotografier från 40-talet i en låda och på en bild hade en bebis så fantastiska sockor på sig. Det var lite svårt att se hur de var gjorda, men jag tror att de var virkade. Försökte härma/tolka/plocka ut det bästa så gott jag kunde. Här är resultatet. Gjorda i Rowan Wool-cotton.
Satt med ett förstoringsglas. Hur roligt som helst!

lördag 20 september 2008

Garn & fibrer

Detta vackra gröna Heavens hand ska bli en halsduk till den kappan jag ska sy. Håller på att göra mönster till den kappan, men hur kul är det att se på foto?
Nedan syns lite fibrer och lura er icke av att det ser lite tråkigt ut med små vita kluttar, detta är ren lyx. Ena är angora-silke, ett annat är babycamel-silke och slutligen ett merino-silke. Figrarna slant på tangenterna häromdagen när jag satt och låtsades shoppa här. Dröm blev till verklighet. Tänk så enkelt det kan vara ibland. Grym service från detta ställe!

Förutom fingrar som slinter och mönsterkonstruktion har det mest blivit broderi denna veckan. Faktiskt fortfarande väldigt roligt att göra dessa festdansgubbar som favvosillen kallar dem.

tisdag 16 september 2008

Tofflor

Idag när jag kom hem åkte tofflorna i maskinen, de är fortfarande våta och jag har som vanligt legat och kollat in i tvättmaskinen för att se vad som händer innanför glaset. Krymper de för mycket, eller nästan inte alls? Skulle jag ha tagit lite varmare eller kanske en tennisboll därinne hade gjort susen? Tror att det blev en bra storlek till den som ska få dem, möjligen får jag slänga in dem igen, men det är ju bättre än för små! Dessa är gjorda på fri hand med virknål 9 och Eskimo.

Lilla Stickfrossa finns om en liten stund nya pocketfodral om man är intresserad av det.

Tack för all respons när det gäller koftan i förra inlägget, det ger så mycket inspiration!

söndag 14 september 2008

Barnkofta

Koftan är stickad i Primavera med nr 4. Mönstret är mitt eget och ett prov på ny modell, vissa ändringar ska göras och fler storlekar ska räknas fram.
Verkligen ett vackert garn, vet ännu inte om det blir mycket noppor. Någon annan som vet?
Just barnkläder är så kul att göra, är redan igång med fler modeller.

Är rätt trött efter en helg med både Lisebergsbesök och 6-årskalas. Åkte lisebergsbanan och fattar fortfarande inte hur det gick till... ångrade mig så fort jag kände hur spärren låstes fast över mina ben. Kolla utsikten ropade någon och shit, jag höll på att svimma när jag tittade ut. Så vidrigt högt. Aldrig mer. Om jag inte har glömt känslan nästa år då. Det hade jag ju gjort denna gången. Korkad.

Annas shawl

Annas shawl

3 (4 if you want a larger shawl) balls of Rowan felted tweed
Pair each of 4,5 mm and 3,5 mm knitting needles.

With 4,5 mm needles cast on 5 sts.
1 row: K1, yarn over , K1, yo, K1 (place marker on every side of this st), yo, K1, yo, K1
2 row: K all stitches
Every odd row K1, yo, K to marker, yo, K1 (always make yo on every side of the middle stitch), yo, K to last st, yo, K1
All other row: K

Go on this way until about 45 gr yarn is left and the number of st on your shawl is multiple of 6 sts + 1.
It is time to start with the edging.

Do not cast of or cut of the yarn, with 3,5 mm needles cast on 8 st.

K 7, sl 1, K1 ( from the shawl), psso (pass slipped stitch over), turn (this row only once).

Row 1: sl 1, K1, (yo, K2tog) twice, yo, K2
Row 2: K2, yo, K2, (yo, K2tog) twice, sl1, K1(from the shawl) psso, turn
Row 3: sl 1, K1, (yo, K2tog) twice, K2, yo, K2, turn
Row 4: K2, yo, K4, (yo, K2tog) twice, sl1, K1(from the shawl) psso, turn
Row 5: sl 1, K1, (yo, K2tog) twice, K4, yo, K2, turn
Row 6: K2, yo, K6, (yo, K2tog) twice, sl1, K1(from the shawl) psso, turn
Row 7: sl 1, K1, (yo, K2tog) twice, K6, yo, K2, turn
Row 8: K2, yo, K8, (yo, K2tog) twice, sl1, K1(from the shawl) psso, turn
Row 9: sl 1, K1, (yo, K2tog) twice, K8, yo, K2, turn
Row 10: K2, yo, K10, (yo, K2tog) twice, sl1, K1(from the shawl) psso, turn
Row 11: sl 1, K1, (yo, K2tog) twice, K10, yo, K2, turn
Row 12: Cast off 11 sts, K2, (yo, K2tog) twice, sl1, K1(from the shawl) psso, turn

These 12 rows form the edging and are repeated throughout.
© Anna Andréason
FÅR ENDAST ANVÄNDAS FÖR PRIVAT BRUK!

onsdag 10 september 2008

Nya Knitty!

Knittys höstnummer är ute!

I helgen ska jag försöka hinna skriva ner mönstret till sjalen i förra inlägget som många mailat och vill ta del av. Kanten är gjord på fri hand och jag ska sätta mig och räkna lite hur det var jag gjorde egentligen. Lär mig aldrig att skriva upp under tiden...
Lite hektiskt just nu men så fort jag hinner lägger jag ut det här.

söndag 7 september 2008

Sjal


Rätstickad sjal i Rowans felted tweed (rundsticka 4,5).
Redan en favorit trots att den blev klar precis nu. Funderar på en till i annan färg. Ska gå ner i mitt garnrum och se om jag har något bra garn, måste ju inte vara felted tweed även om det är ett kanonfint garn.
Enkel att göra, perfekt när man vill sitta och lyssna eller prata samtidigt eller på bussen (men den senaste tiden har jag börjat somna så fort jag sätter mig på bussen så den sticktiden är inte så stor just nu).

Inget mönster, men jag började uppifrån nacken med 5 maskor och ökade 4 maskor varannat varv (en i varje kant och två i mitten), sedan avslutade jag med att göra spetskanten.

Tillägg:
Till alla er som skickat mail om mönster till sjalen: Ska skriva ner ett ordentligt mönster. Det kommer, ha tålamod!

fredag 5 september 2008

Svårt att låta bli...


... att handla lite när man är alldeles för nära garnaffärer dagligen... snart klar med första impulsköpet. En sjal i Rowans felted tweed. Härligt garn och bara kanten kvar.

Kunde inte heller motstå Rialto Aran häromdagen. Ska bli vantar. Vet inte riktigt hur de ska se ut än men är supernöjd med färgkombinationen. Ska skissa lite på det.

Tänkte också visa detaljbilder min mamma tog på några av mina klara saker. Jag blir alldeles lycklig, älskar detaljer och maskor!
En annan viktig detalj, det är fredag! Woo Hoo!




torsdag 4 september 2008

Presenter


Igår hämtade jag ut två paket. Det ena var vacker ull från Garntrollet,
tusen tack! Det andra paketet var från Tant Ara (Ewa), som för ett tag sedan undrade om jag ville ha lite hår från hennes Afghanhundar att spinna av och vilken fullfjädrad nörd säger nej till något sådant?! Dessutom innehöll det bonuspresenter i form av flera nystan Debbie Blissgarn. Stort tack!

Lilla Stickfrossa finns det nya grejer.

tisdag 2 september 2008

Krulliga vantar


Efter ett antal mail med förfrågan om mitt krulliga vantmönster lägger jag ut det här för den som vill virka dem. Foto: Kina Andréason (tack mamma!)
KRULLIGA VANTAR
mönster av Anna Andréason
Damstorlek
Detta behöver du:
Virknål 4,5
Doredogarn från Östergötlands ullspinneri, 2 nystan (exakt 117 gram)
(Alternativt dubbelt Visjögarn)
18 fasta maskor/ 10 cm
Vantarna virkas runt med fasta maskor och nedtag i bakre maskbågen.

Vänster vante
Lägg upp 32 luftmaskor, slut till en ring med en smygmaska. Virka runt i 15 varv med nedtag i bakre maskbågen.
På varv 16 lämnas öppet för tumme på följande sätt:
Virka 9 fasta maskor, gör 6 luftmaskor, hoppa över 6 maskor från föregående varv och fortsätt sedan att virka runt på samma sätt som tidigare i ytterligare 14 varv. Nu är totalt 30 varv virkade och det är dags att minska.
Minska två maskor i varje sida (=4 maskor per varv) i 5 varv. Klipp av garnet med så pass mycket garn kvar att du kan montera/smygsy ihop hålet högst upp på vanten.

Höger vante
Gör precis som vänster vante ända till varv 15.
På varv 16 lämnas öppet för tumme de första maskorna på varvet istället, alltså virka 6 luftmaskor, hoppa över 6 fasta maskor från föregånde varv, fortsätt sedan att virka runt på samma sätt som tidigare och följ anvisningarna för vänster vante.

Tummarna
Virka upp 12 maskor i ”tummens hål”, virka med fasta maskor och nedtag i bakre maskbågen precis som tidigare tills tummen har önskad längd, hoppa över varannan maska när du minskar tills maskorna ”är slut”, klipp av garnet och fäst.

Tips!
Om det blir små hål där man har plockat upp maskor för tummen kan man sy ihop dessa lite snyggt när man fäster garnändarna

Krullkanten
Krullarna görs i varannan maska längs med kanten på följande sätt: Starta med nytt garn, virka en fast maska i kantens första maska på vanten, lägg upp 10-14 luftmaskor (beroende på hur långa krullar du önskar), lägg till en pärla längst ut om du vill, virka tillbaka på dessa och virka TVÅ fasta maskor i varje av dessa 10-14 luftmaskor. Nu har du gjort första krullen, fortsätt att virka en fast maska emellan varje krull varvet ut. Fäst alla garnändar och tada, du är klar!

© Anna Andréason
http://stickfrossa.blogspot.com
Mönstret får endast användas för privat bruk.